..maakt werk van testen test het zelf >>

Testen in de cloud

juli 2 2015

De vraag die ontstaat bij de term 'Testen in de cloud' is, betekent deze term testen met behulp van iets dat in de cloud is, of betekent het gewoon iets testen dat in cloud is? Het afbreken van de term in 'testing cloud' en 'cloud testing' is een goede start tot het begrijpen van ons concept. We lichten dit toe aan de hand van een eenvoudig voorbeeld.

Een web service bedoeld voor het uitvoeren van aflossingsberekeningen voor hypotheken op basis van het geleende bedrag, de effectieve jaarrente en looptijd is geïmplementeerd op een cloud infrastructuur en wordt opengesteld voor de consument. Deze web service wordt gebruikt door vele financiële instellingen die hypothecaire leningen aanbieden als onderdeel van hun dienstenaanbod.

Ervan uitgaande dat de web service functioneel stabiel was toen de implementatie werd gedaan, is de noodzaak om de web service op prestaties in de cloud te testen niettemin aanwezig. Voor het valideren van de stabiliteit van deze web service in de cloud hanteert Testwork verschillende test strategieën, zoals performance testing, security testing, e.d.

'Testing cloud' is dus bedoeld om applicaties geïmplementeerd in de cloud te testen. Hierbij kan Testwork los van de functionele validatie, de applicatie in de cloud (ook) valideren op performance, security, e.d. Nu is het tijd om erachter te komen wat de term 'cloud testing' eigenlijk betekent.

'Cloud testing' maakt gebruik van toepassingen en infrastructuur, die beschikbaar zijn in de cloud om validatie activiteiten uit te voeren. Een van de belangrijkste redenen waarom organisaties cloud testen adopteren is om te voorkomen dat hoge kosten worden gemaakt bij het gebruik van testtools. Beperkte middelen voor tool licenties en strikte deadlines zijn andere factoren die organisaties bewegen om te kiezen voor 'cloud testing'. Een van de andere aantrekkelijke aspecten van 'cloud testing' is het on-demand karakter. In lekentaal, u betaalt het gebruik (‘pay-per-use’).

‘Testing cloud’ en ‘cloud testing’ zijn dus twee volledig afzonderlijke entiteiten met hun eigen aanpak. Terwijl de eerstgenoemde zich richt op het valideren van de een applicatie in de cloud gaat de tweede over het optimaal gebruik maken van de faciliteiten in de cloud en hiermee een applicatie valideren. Voor beide varianten kunt u bij ons terecht.

Lees meer over hoe we testen